Sähkötyöturvallisuuden kulmakivet ovat kommunikaatio, ammattitaito ja huolellisesti suunnitellut prosessit sekä niitä tukevat standardien mukaiset sähkötyöturvallisuuskoulutukset. Näiden teemojen parissa yksi Suomen arvostetuimmista sähkötyöturvallisuuden asiantuntijoista Martti Hallamäki on työskennellyt vuosikymmeniä.
Hallamäen mukaan nykytrendi on se, että yhä useampi yritys siirtyy työturvallisuuskoulutuksissaan hyödyntämään verkkokoulutuksia perinteisten luokkakoulutusten sijasta.
“Verkkokurssit eivät tule korvaamaan lähikoulutuksia, mutta niiden kautta on helppo toteuttaa lupakoulutuksia, kunhan koulutuksessa käydyt asiat kytketään asianmukaisesti työyhteisön normaaleihin prosesseihin.
Verkkokurssien hyödyt ja edut perinteiseen koulutukseen verrattuna löytyvät kustannus- ja ajansäästöistä sekä suorittamisen helppoudesta ja joustavuudesta.
”Mutta silti tärkeintä on yrityksen sisäinen kommunikaatio ja prosessit”, Hallamäki sanoo.
Käytännön kokemuksen ympärille rakennettu kurssi
Verkkokoulu.comin verkkokoulutuksena toteuttaman Sähkötyöturvallisuuskortti TeollisuusSähkäri SFS 6002:n voi kuka tahansa suorittaa milloin ja missä haluaa. Verkkokoulu.com toteuttaa ja rakentaa koulutuksia siten, että mukana on aina alan parhaat asiantuntijat. Toimitusjohtaja Keijo Heikkinen on halunnut tällä tavoin varmistaa, että kurssi täyttää sille asetetut viranomaismääräykset ja että sisältö on laadukas ja hyvin suunniteltu.
“TeollisuusSähkärin laadusta on vastannut sähkötyöturvallisuuden erittäin pitkän linjan asiantuntija Martti Hallamäki. Hän on tämän vuosituhannen puolella vetänyt sähkötyöturvallisuuskoulutuksia lähemmäs 14 000 henkilölle ympäri Suomea, ollut voimakkaasti vaikuttamassa eri työryhmissä alan standardeihin ja konsultoinut lukuisia suomalaisia yrityksiä sähkötyöturvallisuudesta ”, Keijo Heikkinen kiittelee.
Martti Hallamäki on suomalaisen sähkötyöturvallisuuden arvostetuimpia nimiä. Hänen osaamisensa perustuu kokemukseen, jota hän on kerännyt kehittäessään useiden teollisuusyritysten sähkötyöturvallisuutta. Tietouttaan hän haluaa välittää verkkokurssin kautta.
“Olen päässyt näkemään todella paljon yrityksiä ja sähköpuolen osaajia. Minne tahansa olen mennyt, olen kysynyt, kuunnellut ja oppinut. Käytännön työn kautta oppimaani olen vienyt sitten eteenpäin ja päässyt muun muassa vaikuttamaan alan standardeihin. En ole missään tapauksessa opettaja vaan kouluttaja ja konsultti. Tässä roolissa olen myös käynyt läpi Verkkokoulu.comin kurssin ja pyrkinyt tuomaan siihen kentältä kerättyä tietoa ja käytännön osaamista”, Hallamäki kertoo.
Verkkokoulutuksen opit siirrettävä osaksi käytäntöä
Myös Oy Botnia Mill Service Ab:ssa ollaan siirtymässä verkkokoulutukseen käyttövarmuusvastaava ja sähkökäytönjohtaja Pekka Kettusen ansiosta. Parhaillaan toteutetaan Verkkokoulu.comin TeollisuusSähkäri-verkkokurssia. Kettunen on hankkinut ja järjestänyt lukuisia Metsä Fibrelle ja Botnia Mill Servicelle räätälöityjä lupakoulutuksia vuosien saatossa. Hän lähti etsimään vaihtoehtoa luokkamuotoiselle koulutukselle, koska koulutus oli erittäin raskasta ja kallista toteuttaa kolmivuorotyötä tekeville työntekijöille.

“Vapailla markkinoilla olevat sähköturvallisuuskoulutukset on yleensä suunnattu rakennusteollisuudelle, jossa korostetaan eri aspekteja kuin meidän alallamme. TeollisuusSähkäri-koulutus on meille juuri sopiva, koska siinä käsitellään suurvirtaisia pienjännite- sekä suurjännitesähkötöitä teollisuus- ja voimalaitosympäristössä. Koulutus sopii myös opastetuille henkilöille.”
Kettunen halusi testata kurssin henkilökohtaisesti ennen hankintapäätöstä. Onnistuneen kokeilun jälkeen päätös oli helppo – nyt Verkkokoulu.com:n kurssia suorittaa Botnialla 30 henkilöä. Myös Botnian Mill Servicen emoyhtiö Metsä Fiber on valinnut Verkkokoulu.com:n kurssit osaksi henkilökunnan koulutusohjelmaa.
TeollisuusSähkäri-verkkokoulutuksen tarkoitus ei missään nimessä ole korvata yrityksen sisäisiä koulutuksia, toimintatapoja tai kommunikaatiota.
“Metsä Fibrellä ja Botnia Mill Servicellä verkkokurssista saadut tiedot integroidaan osaksi yrityksen yhteistä prosessia käymällä oppeja säännöllisesti läpi yhteisissä sisäisissä työturvallisuus- ja työnohjauspalavereissa. Tällä tavalla opit siirtyvät osaksi olemassa olevaa toimintatapaa ja kommunikaatiota”, Kettunen kertoo.
Verkkokoulutus lisää sisäistämistä ja mahdollistaa jouston
Verkkokurssin suorittaa kukin osallistuja itsenäisesti. Kurssin sisältö perustuu Verkkokoulu.com:n asiantuntijoiden tuottamaan kurssimateriaaliin, jonka sisältöä Martti Hallamäki on ollut mukana suunnittelemassa ja valvomassa. Lisäksi Fennovoima Oyj:n sähköturvallisuusasiantuntijat ovat olleet mukana sisällön tarkistamisessa ja hyväksymisessä, jonka jälkeen multimedia-alan ammattilaiset ovat tuottaneet koulutuksen korkeiden laatuvaatimusten mukaiseen esitysmuotoon.
“Käytönjohtajan näkökulmasta olen helpottunut, kun tiedän, että meidän kaverit joutuvat tämän kurssin suorittamaan. Kurssista paistaa läpi Hallamäen kokemus ja käytännön osaaminen ja sitä tehdessä joutuu oikeasti miettimään ja keskittymään. Myös koulutuksen toteutukseen liittyvä jousto, keskeyttämis- ja jatkamismahdollisuus, puoltaa verkkokoulutusta. Hyvää palautetta on tullut meidän työntekijöiltä”, Kettunen kehuu.
Verkkokurssin hankkiminen ja toteuttaminen on erittäin helppoa. Yrityksen tulee vain ostaa kurssi ja jakaa tarvittavat tunnukset osallistujille. Verkkokoulu.com kehittää koko ajan koulutuksia ja esimerkiksi Botnian palautteen mukaisesti he tulevat lisäämään TeollisuusSähkäri-koulutukseen enemmän visuaalisia esitystapoja.
“Kuuntelemme asiakkaitamme huolellisesti ja kehitämme verkkokursseja heiltä saadun palautteen mukaisesti yhdessä alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Haluamme tarjota asiakkaillemme parhaita mahdollisia verkkokoulutuksia ja se onnistuu vain asiakasta ja asiantuntijoita kuuntelemalla”, Verkkokoulu.comin toimitusjohtaja Keijo Heikkinen toteaa.

Verkkokoulu.com:n TeollisuusSähkäri-kurssin sisältö perustuu SFS 6002:15 sähkötyöturvallisuusstandardiin ja EN 50110-1 joka täyttäää sähköturvallisuuslain 1135/2016 vaatimukset sähkötyöturvallisuuskoulutuksesta.
Kurssi toimii myös yleisenä osana työnantajalle kuuluvan työturvallisuuslain (738/2002) § 14:n mukaisen koulutusvelvoitteen täyttämistä teollisuus- ja voimalaitosympäristössä työskentelevälle työntekijälle annettavasta opastuksesta ja ohjauksesta.
Kurssista ja sen toteutuksesta saa lisätietoja Keijo Heikkiseltä. Ota yhteyttä.