
Sähköpätevyys 1
Mitä töitä sähköpätevyys 1 -tutkinnon suorittanut saa tehdä?
Riittävä kelpoisuus sähkötöiden johtamiseen osoitetaan sähköpätevyystodistuksella.
Sähköturvallisuuslain (1135/2016) §:ien 66–67 mukaan Sähköpätevyys 1 -todistus oikeuttaa toimimaan sähkötöiden johtajana ja käytön johtajana kaikissa sähkö- ja käyttötöissä.
Sähköpätevyys 1 –todistuksen saamiseksi vaaditaan hyväksytysti suoritettu soveltuva sähköturvallisuustutkinto sekä
1) soveltuva tekniikan alan korkeakoulututkinto, sähkövoima-alan insinöörin tai sähkövoima-alan teknikon tutkinto tai vastaava tutkinto ja
2) tutkinnon suorittamisen jälkeen vähintään kahden vuoden riittävän laaja-alainen sähkölaitteistojen rakentamiseen perehdyttävä työkokemus, josta vähintään vuosi on saatu yli 1 000 voltin vaihtojännitteisten tai yli 1 500 voltin tasajännitteisten sähkölaitteistojen rakentamiseen tai käytön johtamiseen perehdyttävissä tehtävissä.
✅ Verkkokoulussa voit opiskella sähköpätevyys 1 vaaditun sähkötyöturvallisuuskortin kun sinulle sopii.
Rajoitettu sähköpätevyys 1 – mitä saa tehdä?
Rajoitettu sähköpätevyys 1 oikeuttaa toimimaan enintään 1 000 voltin vaihtojännitteisten ja enintään 1 500 voltin tasajännitteisten sähkölaitteiden ja -laitteistojen sähkötöiden johtajana sekä enintään 20 kilovoltin nimellisjännitteisten sähkölaitteistojen käytön johtajana.
Rajoitettuun sähköpätevyyteen 1 vaaditaan hyväksytysti suoritettu soveltuva sähköturvallisuustutkinto sekä
1) soveltuva sähköyliasentajan erikoisammattitutkinto tai soveltuva sähköverkkoalan erikoisammattitutkinto tai vastaava tutkinto ja
2) tutkinnon suorittamisen jälkeen vähintään kuuden vuoden riittävän laaja-alainen sähkölaitteistojen rakentamiseen perehdyttävä työkokemus, josta vähintään kaksi vuotta on saatu yli 1 000 voltin vaihtojännitteisten tai yli 1 500 voltin tasajännitteisten sähkölaitteistojen rakentamiseen tai käytön johtamiseen perehdyttävissä tehtävissä.
Ulkomailla hankittu koulutus ja työkokemus
Pätevyydenarviointilaitos ottaa pätevyystodistusta myöntäessään ottaa huomioon ulkomailla saadun koulutuksen ja ulkomailla hankitun sähköalan työkokemuksen. Päätöksenteon tueksi tarvittavan lausunnon pyytämisestä yliopistolta, korkeakoululta tai muulta oppilaitokselta säädetään ammattipätevyyden tunnustamisesta annetun lain (1384/2015) 4 §:n 2 momentissa.
Pätevyydenarviointilaitos voi arvioida henkilön kelpoisuuden myös ulkomaisen pätevyystodistuksen tai vastaavan asiakirjan avulla.
Pätevyydenarviointilaitos noudattaa pätevyystodistuksia myöntäessään ammattipätevyyden tunnustamisesta annetussa laissa säädettyjä vaatimuksia. Milloin pätevyystodistusta haetaan ammattikokemuksen perusteella, pätevyydenarviointilaitos myöntää pätevyystodistuksen sähkötöissä hankitun työkokemuksen mukaisessa laajuudessa.
Sähköpätevyyksiin tarvittavan koulutuksen ja työkokemuksen erilaiset yhdistelmät ja muut tarkemmat vaatimukset on määritelty sähköturvallisuuslain (1135/2016) §:issä 66–72 ja valtioneuvoston asetuksen sähkötyöstä ja käyttötyöstä (VNA 1435/2016) §:issä 3–6.
Sähköturvallisuustutkinto 1 on Turvatekniikan keskuksen (TUKES) määrittelemä kirjallinen koe, joka kestää 3 tuntia. Sen hyväksytysti suorittaneet saavat Sähköpätevyys 1:n hakuun vaadittavan tutkintotodistuksen.
Tutkintojen järjestäminen
Sähköturvallisuustutkintoja järjestävät Tukesin valtuuttamat sähköalan oppilaitokset ja aikuiskoulutuskeskukset. Tutkintoja järjestetään kaksi kertaa vuodessa Tukesin ilmoittamina ajankohtina.
Sähköturvallisuustutkinto 1
Katso sähköturvallisuustutkinto 1:n sisältyvät sähkötöiden turvallisuuteen liittyvät säännökset, määräykset ja ohjeet sekä tutkinnon järjestämisajankohdat: Täältä