
SFS 6002 – sähkötyöturvallisuuskoulutus on kaikille Suomessa sähkötöitä tekeville pakollinen. Koulutus on uusittava viiden vuoden välein.
Koulutus on annettava kaikille sähköalan töitä tekeville henkilöille, mukaan luettuna työjohto-, käyttö- ja asiantuntijatehtävissä toimivat henkilöt.
Verkkokoulu.com tarjoaa kaikki tarvittavat sähkötyöturvallisuuskoulutukset, verkossa
- Sähkötyöturvallisuus Sähkäri SFS 6002
- Sähkötyöturvallisuus AutoSähkäri SFS 6002
- Sähkötyöturvallisuus TeollisuusSähkäri SFS 6002
- Sähkötyöturvallisuus VerkostoSähkäri SFS 6002
- Sähkötyöturvallisuus Opastettu henkilö SFS 6002
Sähkötyöturvallisuusstandardia SFS 6002 sovelletaan kaikkeen sähkölaitteistojen käyttöön ja työskentelyyn sähkölaitteistoissa tai niiden läheisyydessä.
Nämä sähkölaitteistot toimivat kaikilla jännitealueilla pienoisjännitteistä suurjännitteisiin. Suurjännitteillä tarkoitetaan jännitetasoja, joita nimitetään keski- ja suurjännitteiksi.
Nämä sähkölaitteistot on suunniteltu sähkön tuottamiseen, siirtämiseen, muuttamiseen, jakeluun ja käyttöön. Sähkölaitteistot ovat joko pysyviä ja kiinteitä, kuten rakennusten sähköasennukset, tai tilapäisiä, kuten rakennustyömaiden sähköasennukset. Sähkölaitteistot voivat olla myös liikkuvia tai siirrettäviä joko jännitteisinä tai jännitteettöminä ja varauksettomina. Esimerkkejä tällaisista ovat avolouhoksissa käytettävät sähkökäyttöiset kaivinkoneet.
SFS 6002 -standardi asettaa vaatimukset turvallisesta sähkölaitteistojen käytöstä ja sähkölaitteistoissa tai niiden läheisyydessä työskentelystä. Nämä vaatimukset koskevat kaikkea käyttöä, asennusta ja kunnossapitoa. Ne koskevat kaikkea sähkötyötä sekä muuta sähkölaitteiston läheisyydessä tapahtuvaa työtä, kuten rakennustöitä lähellä ilmajohtoja tai maakaapeleita silloin, kun on sähköisen vaaran riski.
SFS 6002 -standardi ei koske sähkölaitteistoja ja -laitteita käyttäviä maallikoita, jos sähkölaitteistot ja -laitteet täyttävät niitä koskevien standardien vaatimukset ja ne on rakennettu ja asennettu maallikoiden käytettäväksi.
SFS 6002 -standardia ei ole erityisesti laadittu sovellettavaksi seuraaviin kohteisiin, mutta jos ei ole olemassa muita sääntöjä tai menettelyjä, tämän standardin menettelyjä voidaan soveltaa niihin:
- ilma-alukset ja ilmatyynyalukset, jotka liikkuvat omalla voimallaan (näitä koskevat kansainväliset ilmailulait, jotka näissä tapauksissa ohittavat kansallisen lainsäädännön)
- merellä omalla voimallaan tai ulkopuolisessa ohjauksessa kulkevat alukset (näitä koskevat kansainväliset merilait, jotka näissä tapauksissa ohittavat kansallisen lainsäädännön)
- elektroniset televiestintä- ja tietojärjestelmät
- elektroniset instrumentointi-, säätö- ja automaatiojärjestelmät
- hiilikaivokset ja muut kaivokset
- kansainvälisen merilain alaiset meritekniset asennukset
- ajoneuvojen sähkölaitteet
- sähkörautatiet mukaan lukien liikkuva kalusto (junat)
- kokeelliset sähköiset tutkimustyöt.
Kansallinen lisävaatimus
SFS 6002 -sähkötyöturvallisuusstandardia sovelletaan Suomessa myös edellä lueteltuihin kohteisiin. Merellä kulkeviin aluksiin ja ilma-aluksiin tätä standardia sovelletaan silloin, kun niitä rakennetaan tai huolletaan ja sähkö syötetään normaalista maasähköverkosta. SFS 6002 -standardia noudatetaan myös suomalaisilla laivoilla, ellei ole määrätty muuta sähkötyöturvallisuuden takaavaa menettelyä.
SFS 6002 -sähkötyöturvallisuusstandardin soveltamisesta sähkökäyttöisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin annetaan lisätietoja standardin liitteessä U.
Sähkörautateiden liikkuvaa kalustoa koskevat eurooppalainen standardi SFS-EN 50153 Railway applications – Rolling stock – Protective provisions relating to electrical hazards ja Liikenneviraston määräykset ja ohjeet.
Sähkötyöturvallisuusstandardia SFS 6002 sovelletaan myös sähköllä toimiviin hisseihin. Lisäohjeita hissityöturvallisuudesta annetaan standardissa SFS 5880 Hissityöturvallisuus.
SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutus
SFS 6002 ‑sähkötyöturvallisuuskorttikoulutuksen velvoite perustuu sähköturvallisuuslain 1135/2016 velvoittavaan SFS 6002 ‑sähkötyöturvallisuusstandardiin. Tämä koskee kaikkia sähköalan töihin osallistuvia henkilöitä. Asentajien ja esimiesten lisäksi se koskee kaikkia työnjohto-, käyttötoiminta-, suunnittelu-, opetus- ja muissa asiantuntijatehtävissä toimivia sähköalan ammattilaisia. Kurssi soveltuu myös suunnittelijoille, automaatio- ja instrumentointialan henkilöille sekä sähköalaa opiskeleville.
SFS 6002 -verkkokoulutus
Suorita nyt korttikoulutus joustavasti netissä! Verkkokoulu.com tuo käyttöösi uuden joustavan tavan suorittaa SFS6002 -sähkötyöturvallisuuskortin. Voit opiskella vaivattomasti siellä missä haluat ja silloin kun sinulle parhaiten sopii käyttäen tietokonetta, tablettia tai älypuhelinta.
- Osta kurssi: Sähkötyöturvallisuus Sähkäri SFS 6002
- Osta kurssi: Sähkötyöturvallisuus AutoSähkäri SFS 6002
- Osta kurssi: Sähkötyöturvallisuus TeollisuusSähkäri SFS 6002
- Osta kurssi: Sähkötyöturvallisuus VerkostoSähkäri SFS 6002
- Osta kurssi: Sähkötyöturvallisuus Opastettu henkilö SFS 6002
SFS 6002 – voimassaoloaika
Kurssin hyväksytysti suorittaneet saavat SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskortin. Kortin voimassaoloaika on 5 vuotta kurssin suorittamisesta.
SFS 6002 -sähkötyöturvallisuusvaatimusten mukaisesti koulutus sisältää mm.
- sähkön aiheuttamat vaarat
- sähköstä johtuvat tapaturmat
- sähkötyöturvallisuutta koskevien keskeiset säädökset.
SFS 6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutuksen sisällössä tulee ottaa huomioon ne tehtävät, joissa koulutukseen osallistuvat henkilöt käytännössä toimivat.
Standardi SFS 6002 asettaa vaatimukset turvallisesta sähkölaitteistojen käytöstä ja niiden läheisyydessä työskentelystä.
Nämä vaatimukset koskevat kaikkea käyttöä, asennusta ja kunnossapitoa.
Ensiapuvaatimus
Standardi SFS 6002 ohjeistaa, että sähkölaitteistoissa tai niiden läheisyydessä työskentelevillä henkilöillä tulee olla sopiva ensiapukoulutus.
Kuitenkin kaikille sähkötöitä tekeville sähköalan ammattihenkilöille, mukaan lukien työnjohto sekä töissä avustamaan opastetut henkilöt, on annettava ensiapukoulutus, joka voi olla joku seuraavista:
- ainakin palovammoihin annettava ensiapu
- ruhje- ja viiltohaavoihin annettava ensiapu
- puhallus- ja painantaelvytyksen opettaminen ja niiden käytännön harjoitteleminen.
Ensiapuvalmiuksia on tarpeen pitää yllä jatkuvasti. Tämän takia elvytystoimenpiteitä on syytä harjoitella enintään kolmen vuoden väliajoin.
Ensiapuohjeita antavia tauluja on sijoitettava sähkölaitekorjaamoihin ja sähkölaboratorioihin (ks. SFS 6000-8-803), ja näitä tauluja suositellaan lisäksi sijoitettavaksi kojeistotiloihin ja sähköalan henkilökunnan oleskelutiloihin.
Käyttötoimenpiteet
Käyttötoimenpiteillä muutetaan sähkölaitteiston sähköistä tilaa. Tällaisia toimenpiteitä ovat
- laitteen käyttäminen, kytkeminen, erottaminen, käynnistäminen ja pysäyttäminen
- laitteiston kytkentä ja erottelu työskentelyä varten.
Käyttötoimenpiteitä voivat SFS 6002 -standardin mukaan tehdä
- kosketussuojatuissa kohteissa maallikot
- osittain kosketussuojatuissa kohteissa opastetut henkilöt
- kosketussuojaamattomassa kohteessa ammattilaiset.
Toiminnan tarkistukset
Toiminnan tarkastuksiin kuuluvat sähkölaitteiston mittaukset, suojalaitteiden kunnon ja toimivuuden testaukset sekä yleiset tarkastukset, jotka täyttävät standardien (kuten SFS 6002) mukaiset vaatimukset.
Mittauksen suorittajan tulee olla joko sähköalan ammattihenkilö, opastettu henkilö tai maallikko, jota ammattihenkilö ohjaa ja valvoo.
Testauksen suorittajaan pätevät samat vaatimukset kuin mittauksen suorittajaan. Maallikot voivat suorittaa vikavirtasuojan testauksen koestusnappia painamalla.
Tarkastuksen suorittajan tulee olla sähköalan ammattihenkilö, jolla on riittävä koulutus ja kokemusta vastaavien asennusten tarkastamisesta. Tarkastuksia tulee suorittaa sähkölaitteille sopivin määrävälein, ja tarkastuksista on pidettävä asianmukaista pöytäkirjaa.
Työmenetelmät
SFS 6002 -standardi sisältää ohjeita sähkötöiden työmenetelmistä, työturvallisuudesta ja vastuista.
Sähkötöiden työvaiheet tulee suunnitella ennen töiden aloitusta. Juridinen vastuu kuuluu työstä riippuen joko käytönjohtajalle tai sähkötöiden johtajalle sekä linjaesimiehille. Toiminnallinen vastuu kuuluu työn suorittajalle.
Sähkölaitteiston käytöstä vastaava henkilö antaa valtuutuksen työn aloittamiselle, keskeytykselle ja lopettamiselle. Tämä vastuu voidaan usein siirtää työnaikaisen sähköturvallisuuden valvojalle.
Työmenetelmät jaetaan SFS 6002 -standardissa kolmeen käytäntöön:
- työ jännitteettömänä
- jännitetyö
- työ jännitteisten osien läheisyydessä.
Työ jännitteettömänä
Ennen työn aloittamista on ehdottomasti varmistettava
- sähkölaitteiston täydellinen erottaminen
- jännitteen kytkemisen estäminen
- laitteiston jännitteettömyyden toteaminen
- työmaadoitus (suurjännitelaitteistot, yli 1000 ampeerin pienjännitelaitteistot ja pienjänniteavojohtojen osat)
- suojaus lähellä olevilta jännitteisiltä osilta (mikäli työalueella on laitteistoja, joita ei saa jännitteettömiksi).
Työn valmistumisen ja tarkastuksen jälkeen jännitteen saa kytkeä sähkölaitteistoon vasta, kun kaikki työskentely työkohteessa on lopetettu.
Jännitetyö
Sähkötyöturvallisuusstandardin SFS 6002 mukaan jännitetyö on pien- ja suurjännitteellä tehtävää sähkötyötä, jossa työkohteen tekijä tarkoituksellisesti koskettaa jännitetyökaluilla jännitteistä osaa tai työkohteen tekijä ulottuu kehon osilla, työkaluilla, laitteilla ja varusteilla jännitetyöalueen sisäpuolelle.
Jännitetyötä saavat tehdä vain siihen erikseen koulutetut sähköammattilaiset.
Jännitetyölle luvan voi antaa sähköalalla riittävän ammattitaitoinen esimies tai sähkötöiden johtaja tai käytönjohtaja.
Jännitetyöohjeiden tulee olla sähkötöiden johtajan ja tarpeen vaatiessa käytönjohtajan hyväksymiä.
Jännitetyö on erittäin turvallinen työmenetelmä!
Työ jännitteisten osien läheisyydessä
Jännitteisten osien läheisyydessä tehtävässä työssä työntekijä on joko lähialueen sisällä tai ulottuu kehonsa osilla, työkaluilla, laitteilla ja varusteilla lähialueelle, muttei jännitetyöalueelle. Lähityön tekijöiden turvallisuus varmistetaan käyttämällä tilapäisiä eristesuojia tai riittävää etäisyyttä jännitteisistä osista.
Työt voidaan karkeasti jakaa standardin SFS6002 mukaan kahteen osaan:
- ammattihenkilön tai opastetun henkilön lähialueella tekemä sähkötyö (lähityö)
- maallikoiden tai opastettujen henkilöiden tekemä muu työ (siivous, rakennustyöt, kuljetus) jännitteisten osien läheisyydessä.
Kun jännitteisten osion läheisyydessä työskennellään, on tärkeää, että henkilökuntaa on riittävästi opastettu. Opastamisesta vastaa yleensä sähkötöiden johtaja tai käytönjohtaja.
Opastamiseen kuuluvat vähintään seuraavat asiat:
- sähkön vaarallisuus
- toimenpiteet sähkötapaturman sattuessa
- sähkötilaan pääsyä ja laitteiden käyttöä koskevat kiellot
- sähkötiloissa liikkuminen ja työskentely.
Kunnossapitokäytännöt
Sähkötyöturvallisuuskoulutus kattaa myös kunnossapidon asiat. Kunnossapidon tarkoitus on pitää sähkölaitteisto vaaditussa kunnossa. Kunnossapito voi koostua
- ennakoivasta kunnossapidosta, jota tehdään tavanomaisen käytännön mukaisesti laitteiden rikkoutumisen ehkäisemiseksi ja laitteiden pitämiseksi hyvässä kunnossa
- korjaavasta kunnossapidosta, joka tehdään rikkoutuneen osan korjaamiseksi tai vaihtamiseksi.
Kunnossapitotyöt voidaan jakaa kahteen osaan:
- työ, jossa on sähköiskun, oikosulun tai valokaaren vaara
- työ, jossa laitteen rakenne tekee mahdolliseksi määrätyn kunnossapidon tekemisen (esim. sulakkeiden tai lamppujen vaihdon) turvallisesti.
SFS 6002 -standardista poikkeaminen
Jos SFS 6002 -standardin turvallisuusvaatimuksista poiketaan, on siitä laadittava kirjallinen selvitys ennen työn aloittamista.
Selvityksessä tulee esittää
- turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi valitut ratkaisut
- kuvaus siitä, miten ratkaisut täyttävät turvallisuusvaatimukset
- selvityksen laatijan yksilöinti ja allekirjoitus
- selvityksen laadinnasta vastaava työtä tekevän yrityksen sähkötöiden johtaja tai käytönjohtaja.
Katso lisää: SFS6002-sähkötyöturvallisuusstandardi
Teemme myös yrityskohtaisia sähkötyöturvallisuuskoulutuksia. Pyydä tarjous: asiak[email protected]