Suomalainen autoalan koulutus on murroksessa. Uudet teknologiat mahdollistavat entistä helpommin ja kustannustehokkaammin isojenkin henkilöstömäärien koulutuksen. Samaan aikaan yhä useampi auto on sähkökäyttöinen, mikä edellyttää lähes parilta tuhannelta Suomessa työskentelevältä autonasentajalta SFS 6002 standardin mukaista sähkötyöturvallisuuskortin uusimista 5 vuoden välein.
Yritykset ovat pakollisissa korttikoulutuksissaan siirtyneet hyödyntämään verkkokoulutuksia perinteisten luokkakoulutusten sijasta. Verkkokurssien hyödyt ja edut perinteiseen tapaan verrattuna löytyvät kustannus- ja ajansäästöistä sekä koulutuksen suorittamisen helppoudesta ja joustavuudesta.
Verkkokurssi, jonka jokainen suorittaa itsenäisesti lisää motivaatiota sekä säästää paljon aikaa ja rahaa verrattuna lähikoulutuksiin.
Lähitulevaisuudessa lisätyn todellisuuden ja virtuaaliteknologioiden soveltaminen mahdollistavat asiantuntevan etäneuvonnan ja konkreettisen avun tarjoamisen reaaliaikaisesti minne päin maapalloa tahansa. Suomalaisen autoalan koulutus on vahvasti sähköinen. Luotettavuudesta ja kehityksestä vastaa hyvin toimiva viranomais- ja asiantuntijayhteistyö.
Asiantuntijat varmistavat verkkokurssin luotettavuuden
Verkkokoulu.com:in verkkokoulutuksena toteuttaman Sähkötyöturvallisuuskortti AutoSähkäri SFS 6002:n voi kuka tahansa suorittaa milloin ja missä haluaa. Verkkokoulu.comin toimitusjohtaja Keijo Heikkinen on halunnut varmistaa, että kurssi täyttää sille asetetut viranomaismääräykset ja että sisältö on laadukas ja hyvin suunniteltu.
“AutoSähkärin suunnittelusta ja verkkokurssin käsikirjoituksesta vastaa alan paras asiantuntijia, myös virkamiestyöryhmissä vaikuttava Metropolia AMK:n autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho. Hänen valtavan sisältöosaamisensa avulla saimme rakennettua kurssista äärimmäisen toimivan”, Keijo Heikkinen kiittelee.
Parhaillaan Verkkokoulu.com:in verkkokurssia toteutetaan Autotalo Laakkosella ja Veljekset Laakkosella. 350 autoasentajaa suorittavat kukin kurssia silloin kuin aika ja paikka ovat heille sopivat. Konsernin 17 eri paikkakunnalla sijaitsevan 1200 työntekijän koulutussuunnittelusta ja -järjestelyistä vastaa jälkimarkkinointipäällikkö ja laatujärjestelmävastaava Mikko Järvinen.

“Maahantuojien automerkkikohtaisten koulutusten rinnalla meillä toteutetaan runsaasti muita koulutuksia ja tutkintoja. Käytämme koulutusten toteutuksessa yhteistyökumppaneita ja nyt olemme siirtyneet käyttämään verkkokoulutuksia koko ajan enemmän”, Järvinen kertoo.
Laakkosen konserni panostaa henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja koulutuksia järjestetään jatkuvalla syötöllä. 1200 henkilön koulutusten suunnitteluun, aikataulutukseen ja käytännön järjestelyihin käytetään paljon aikaa ja rahaa. Siksi on erittäin tärkeää, että kaikki koulutukset täyttävät niille asetetut tavoitteet ja kriteerit.
Metropolia AMK:n autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho on ollut laatimassa sähkötyöturvallisuustandardia SFS 6002, johon myös AutoSähkäri-verkkokurssin sisältö perustuu. Linja-aho tekee myös tiivistä yhteistyötä Tukesin sähköturvallisuusviranomaisten kanssa ja seuraa aktiivisesti muun muassa ajoneuvoalan sähköpuolen onnettomuuksia, joiden pohjalta alan turvallisuusstandardeja ja koulutuksia kehitetään.
“Meille yksi tärkeimmistä syistä valita Verkkokoulu.comin AutoSähkäri-verkkokurssi oli se, että kurssin on rakentanut nimenomaan Vesa Linja-aho. Hän on tämän alan auktoriteetti Suomessa ja tae siitä, että kurssi on luotettava”, Laakkosen Mikko Järvinen toteaa.
Sähköisyys toimii myös koulutuksissa
Vesa Linja-aho on toteuttanut lukemattomia luokkaopetuksia autoalan sähköasiosta ja kirjoittanut myös Suomen ainoan oppikirjan aiheesta. Hän on kuitenkin kokenut, että varsinkin yrityksille toteutettavat koulutukset toimivat paremmin verkkokursseina.

“Perinteisesti sähköturvallisuuskoulutus on tapahtunut luokassa, jossa katsellaan PowerPoint-esitys, kuunnellaan opettajaa ja keskustellaan. Perinteisessä koulutuksessa ratkaisee todella paljon, millaisia opettaja ja oppilaat ovat. Jos homma ei toimi, niin helposti siellä luokassa istutaan kahdeksan tuntia vain netissä surffaillen”, Vesa Linja-aho kertoo.
Verkkokurssin voi kukin osallistuja suorittaa itsenäisesti. Kurssin sisältö perustuu Linja-ahon tuottamaan kurssimateriaaliin, jonka multimedia-alan ammattilaiset ovat tuottaneet verkkokoulun korkeiden laatuvaatimusten mukaiseen esitysmuotoon.
“Verkkokurssilla on pakko keskittyä itse sisältöön. Jos keskittyminen herpaantuu, voi palata taaksepäin ja tarkistaa jonkin jutun. Tai voi pitää tauon ja jatkaa myöhemmin. Verkkokurssin hyvä puoli on siis siinä, että se on aina samanlainen, eikä laatu riipu siitä, millainen päivä kouluttajalla sattuu tänään olemaan. Ainoa miinuspuoli on, ettei ryhmäkeskusteluja pääse syntymään”, Linja-aho pohtii.
Myös Laakkosen konsernissa ollaan erittäin tyytyväisiä verkkokurssimuotoiseen opiskeluun. Verkkokurssi, jonka jokainen suorittaa itsenäisesti lisää motivaatiota sekä säästää paljon aikaa ja rahaa verrattuna lähikoulutuksiin, joissa ensimmäinen vaikeus on 300:n henkilön koulutuksen aikataulutus.
“Verkkokurssin toteuttaminen on koulutusvastaavalle erittäin helppoa. Tarvitsee vain ostaa kurssi ja jakaa tarvittavat tunnukset osallistujille. Siinä ei kovin pitkään tarvitse organisoida. Ihan kaikkeen verkkokoulutus ei tietenkään sovi, mutta juuri nämä korttikoulutukset hoituvat kyllä hienosti. Tyytyväisiä verkkokurssin sisältöön ja helppouteen ovat myös AutoSähkärin meillä suorittaneet työntekijät”, Laakkosen Mikko Järvinen kiittelee.
Tulevaisuus on etäläsnäoloa opetuksessa
Lähitulevaisuudessa opettaja voi olla läsnä etänä vaativissakin koulutus- ja ohjaustehtävissä. Oppilaitokset ja kansainväliset autovalmistajat testaavat jo paraikaa virtuaali- ja laajennetussa todellisuudessa toteutettavia koulutusmenetelmiä.
“Meidän edustamistamme merkeistä Audi on mennyt siihen, että autoja konfiguroidaan jo virtuaalihuoneissa. Ja varmasti laajennettu todellisuus tulee entistä vahvemmin mukaan korjausohjeisiin. Laitetaan lasit päähän ja katsotaan konepellin alle ja sinne tulee suoraan ohjeet, mistä mikin ruuvi aukeaa ja miten jokin komponentti purkautuu. Tämä teknologia tulee varmasti näkymään myös verkkokoulutuksien toteutuksessa. Menetelmiä kehitetään jo useissa Suomen oppilaitoksissa”, Mikko Järvinen arvioi.
Vesa Linja-aho tarkastelee autoalan koulutusta oppilaitoksen lehtorin, asiantuntijan ja kehittäjän näkökulmista. Hän on huolissaan Suomessa vallitsevasta koulutusleikkaustrendistä, mutta näkee kuitenkin tulevaisuuden hyvänä.

“Tuntuu, että joka puolella koulutuksesta säästetään. Oppilaitoksilla on resursseja käytössä vähemmän, eikä yrityksilläkään ole varaa lähettää ihmisiä edes yhden saatika useamman päivän kurssille. Eli verkkokoulutus tulee varmasti lisääntymään. Ja sen takia on tärkeää, että verkkokoulutuksen laatu pysyy hyvänä ja otetaan käyttöön erilaisia uusia tekniikoita”, Vesa Linja-aho visioi.
Koulutusalan seuraavat isoimmat trendit tulevat liittymään lisättyyn- ja virtuaalitodellisuuteen, mutta Vesa Linja-ahon mukaan nämä menetelmät tullaan rakentamaan isoilla resursseilla isojen yritysten ja kansallisten ja kansainvälisten oppilaitosten yhteistyössä.
Myös Verkkokoulu.com haluaa olla kehityksen kärjessä.
“Seuraamme koko ajan uusia teknologioita ja otamme ne käyttöön heti, kun ne varmasti tukevat koulutuksiemme sisältöjen omaksumista ja voimme tarjota niitä järkevään hintaan asiakasyrityksillemme”, Verkkokoulu.comin toimitusjohtaja Keijo Heikkinen toteaa.
Verkkokoulu.com:n AutoSähkäri kurssin sisältö perustuu SFS 6002 sähkötyöturvallisuusstandardiin, joka täyttää sähköturvallisuuslain 1135/2016 vaatimukset autoalan sähkötyöturvallisuuskoulutuksesta.
Kurssista ja sen toteutuksesta saa lisätietoja Keijo Heikkiseltä. Ota yhteyttä